Merlin Group bestelt 135m droge ladingschip bij Concordia Damen

25 april 2023

Merlin Group en ID Shipping willen containermarkt efficiënt bedienen en bijdragen aan energietransitie

Binnenvaartwerf Concordia Damen uit Werkendam gaat een ‘Type CDS443’ containerschip bouwen voor ID Shipping en Merlin Group. Het schip meet 135 x 14.20 m en is het eerste schip van dit type, dat een doorontwikkeling is van een bestaande rompvorm. Deze is in het afgelopen twee jaar verder ontwikkeld zodat de vernieuwde rompvorm tot 20% brandstofbesparing leidt. Efficiëntie- en duurzaamheidsoverwegingen en laadcapaciteit van dit scheepstype gaven de doorslag om dit contract aan te gaan. Het schip zal naast de Nederlandse en Belgische markt ook voor Duitse Rijnvaart worden ingezet.

Merlin Group van binnenvaartondernemer Jan Kleine uit Arkel is geen traditionele rederij, maar opgezet als een participatiemaatschappij met een vloot van momenteel 9 schepen. Merlin Group is vooral actief in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland en breidt nu zijn vloot uit om zijn duurzaamheidsstreven in de praktijk te brengen.

Samen ondernemen

Merlin Group houdt zich vanaf 1995 vooral bezig met de exploitatie van binnenvaartschepen, het participeren en investeren in scheepvaartprojecten, en het bieden van management en administratieve ondersteuning aan de participanten. Elk schip in de vloot is een gelijkwaardige participatie tussen Merlin Group en een kapitein mede-eigenaar. Kleine: “De operationele partners varen; zij doen de operatie en de personele invulling. Wij doen de commerciële ondersteuning vanuit ons netwerk, maar ik vaar zelf nog regelmatig mee. Dat zou ik niet willen missen.”

Dit concept is zeer geschikt voor jonge schippers en binnenvaartondernemers die willen doorgroeien. Kleine: “Een kapitein die net van school af komt, is wel een vakman, maar nog geen ondernemer. Zowel financieel als organisatorisch wordt het dan wel eens moeilijk om zomaar een schip te kopen en te beginnen. Wij bieden dan het netwerk, de marktkennis en de financiële stabiliteit. Door een partnership aan te gaan kun je met vertrouwen en in gelijkwaardigheid starten of doorgroeien. Gezamenlijk runnen we dan het bedrijf, het schip.”

10 procent meer 40-voets capaciteit

Merlin Group en mede-eigenaars Danny en Ilse van Deurzen van ID Shipping zijn helder over de redenen om voor nieuwbouw te kiezen. Danny van Deurzen zegt hierover: “Vergroening. De energietransitie is in volle gang en wij vinden dat we daar actief op moeten inzetten. Dat lukt met dit ‘next generation’ schip. Door de efficiënt ontworpen rompvorm verbruiken we straks tot 20% minder brandstof en stoten we dus ook minder CO2 en andere stoffen uit.”

Ook de laadcapaciteit is uitgebreid in dit CDS443 design. Kleine: “Er in het ruim 18 containerlengtes worden geplaatst in plaats van de gebruikelijke 17. De 40-voets capaciteit is dus maar liefst 10% groter! We hebben daarbij voor diesel-elektrische aandrijving gekozen, maar Concordia Damen bouwt het zo dat is voorbereid op ‘full-electric’ aandrijving.”

Chris Kornet, Managing Director Concordia Damen, is erg blij met dit contract: “Beide familiebedrijven kennen elkaar al jaren. We zijn erg dankbaar dat Merlin Group opnieuw voor Concordia Damen heeft gekozen.” 

Jan Kleine bevestigt dit: “Onze familie werkt al sinds mensenheugenis samen met Chris en de werf. De verhoudingen zijn goed en we zijn altijd tevreden geweest over de schepen en de service; al 20 jaar.”

Kornet: “Het is interessant om te zien dat steeds meer scheepvaartbedrijven niet alleen moeten nadenken over de energietransitie, maar dat ook willen doen. Ook met dit contract zien we dat we de juiste weg zijn ingeslagen met de designs die we momenteel aanbieden en die we in-house hebben ontwikkeld. De modellen die het momenteel goed doen, hebben door hun efficiënte rompvorm een gunstige ‘speed-power curve’ en meer laadcapaciteit dan vergelijkbare schepen. Ook laten die ontwerpen ruimte voor aanpassingen op basis van klantwensen, zowel qua accommodatie als wat betreft voortstuwingstypen, die we vrij gemakkelijk kunnen aanpassen als de klant, marktontwikkelingen of regelgeving daarom vragen.”

Naar verwachting komt het schip einde van dit jaar in de vaart.